KDPW partnerem Forum Bankowego 2017

15 marca br. miała miejsce kolejna edycja Forum Bankowego, organizowanego przez Związek Banków Polskich. Tegoroczne spotkanie obywało się pod hasłem „Kredytowanie gospodarki przez banki w nowych uwarunkowaniach regulacyjnych i ekonomicznych”. Krajowy Depozyt, podobnie jak w latach ubiegłych, był Partnerem Forum.

Forum jest doroczną konferencją środowiska bankowego, podczas której dyskutowane są najważniejsze problemy i wyzwania stojące przed bankami oraz powiązanymi z nimi instytucjami. To spotkanie prezesów banków, przedstawicieli środowiska naukowego, Ministerstwa Finansów, Narodowego Banku Polskiego i Komisji Nadzoru Finansowego oraz firm infrastruktury bankowej.

Wiceprezes KDPW Sławomir Panasiuk wziął udział w jednej z dyskusji panelowych pt. „Aktualne uwarunkowania regulacyjne i ekonomiczne prowadzenia biznesu bankowego”. Moderatorem panelu był Krzysztof Pietraszkiewicz, Prezes Związku Banków Polskich, a w dyskusji udział wzięli ponadto: dr Piotr Juda, Prezes Zarządu Toyota Bank Polska, dr hab. Krzysztof Kalicki, Prezes Zarządu Deutsche Bank Polska, Adam Skowroński, Prezes Zarządu Spółdzielczego Systemu Ochrony SGB, Maciej Kropidłowski, Wiceprezes Zarządu Banku Handlowego w Warszawie, Piotr Mazur, Wiceprezes Zarządu PKO BP oraz Piotr Ruszowski, Dyrektor Pionu Sprzedaży i Marketingu Mondial Assistance Sp. z o.o.

Pozostałe dyskusje tegorocznego Forum dotyczyły tematów związanych ze stosowaniem stałej stopy procentowej przez banki oraz budowania nowoczesnego rynku identyfikacji i usług zaufania w Polsce.

Wnioski wypracowane podczas Forum Bankowego stają się zwykle podstawą formułowania najważniejszych zadań dla Związku Banków Polskich w czasie Walnego Zgromadzenia ZBP.

Więcej informacji na stronie www.aleBank.pl/ForumBankowe

ForumBankowe_170315.JPG