Nagrody Grupy KDPW dla liderów polskiego rynku kapitałowego za osiągnięcia w 2016 r.

Podczas Gali Podsumowanie Roku Giełdowego, która odbyła się 22 marca br. w Warszawie, Grupa KDPW nagrodziła uczestników Krajowego Depozytu oraz izby rozliczeniowej KDPW_CCP za osiągnięcia minionego roku.

W Gali udział wzięli przedstawiciele najważniejszych instytucji rynku kapitałowego – emitentów, domów maklerskich, banków, firm inwestycyjnych oraz organizacji i stowarzyszeń branżowych. Gośćmi honorowymi wydarzenia byli m.in. Witold Słowik - Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rozwoju oraz Teresa Czerwińska - Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

Nagrody Grupy KDPW wręczyła Prezes Krajowego Depozytu i KDPW_CCP Iwona Sroka. Wyróżnienia otrzymali:

• Dom Maklerski Banku Ochrony Środowiska S.A. - za wysoką jakość raportowania transakcji do KDPW_TR w 2016 roku.
    W 2016 roku KDPW_TR przyjęło 274 mln raportów o zawartych transakcjach na instrumentach pochodnych od krajowych i zagranicznych uczestników. Zarządzało bazą 7,5 tys. kodów LEI, niezbędnych do raportowania transakcji.
  • PKO Bank Polski S.A. – I miejsce w kategorii za najwyższą wartość transakcji OTC rozliczonych w KDPW_CCP w 2016 roku.
  • ING Bank Śląski S.A. - II miejsce w kategorii za najwyższą wartość transakcji OTC rozliczonych w KDPW_CCP.
    Łączna wartość transakcji OTC rozliczonych przez izbę rozliczeniową KDPW_CCP w 2016 roku wyniosła ponad 161 mld PLN.
  • BNP Paribas Securities Services - za wdrożenie i oferowanie klientom nettingu papierów wartościowych w formule zgodnej z najlepszymi praktykami rynkowymi.
    Netting papierów wartościowych staje się coraz popularniejszy wśród uczestników rozliczających KDPW_CCP. Już ponad 60% wszystkich transakcji giełdowych podlega nettingowi.
  • Bank Handlowy w Warszawie S.A. - dla pierwszego w historii rynku operatora konta dla globalnego uczestnika KDPW.
    KDPW utworzył 9 bezpośrednich połączeń operacyjnych wychodzących do zagranicznych depozytów. Jednak dopiero w 2016 r. pierwszy międzynarodowy depozyt papierów wartościowych otworzył połączenie operacyjne bezpośrednio z KDPW, umożliwiając rozrachunek w walucie euro polskich listów zastawnych emitowanych na rynki zagraniczne.

Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie, która była organizatorem Gali, nagrodziła ponad 20 podmiotów – emitentów, członków giełdy, autoryzowanych doradców, dystrybutorów informacji giełdowych. Wyróżnienia przyznano dla uczestników Głównego Rynku akcji, NewConnect, Catalyst, w segmencie rynku instrumentów pochodnych, za dystrybucję informacji oraz za produkty strukturyzowane.

Swoje wyróżnienia w kategoriach: Lider rynku kasowego, Lider rynku transakcji warunkowych oraz Lider market makingu przyznał także Treasury BondSpot Poland.

Organizatorem Gali Podsumowanie Roku Giełdowego 2016 była Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie. Partnerami wydarzenia byli: KDPW, KDPW_CCP oraz BondSpot.