KDPW na konferencji 2nd SFTR Implementation

Krajowy Depozyt był Partnerem konferencji 2nd SFTR Implementation, zorganizowanej przez Marcus Evans. Wydarzenie to jest połączeniem konferencji (z prezentacjami i panelami dyskusyjnymi) oraz spotkań biznesowych z firmami oferującymi usługę raportowania SFTR z potencjalnymi klientami. Konferencji był okazją do zaprezentowania międzynarodowemu środowisku finansowemu ofert KDPW w zakresie usługi raportowania SFTR.

Rozporządzenie Parlamentu europejskiego SFTR (z ang. Securities Financing Transaction Regulation) jest istotnym elementem działań UE na rzecz zwiększenia przejrzystości rynków transakcji finansowanych z użyciem papierów wartościowych, a tym samym sektora bankowego i szeroko pojętego systemu finansowego. Zapisy Rozporządzenia przewidują obowiązek zgłaszania do autoryzowanych repozytoriów transakcji szczegółowych informacji o transakcjach SFT zawieranych przez wszystkich uczestników rynku, niezależnie od tego, czy są to podmioty finansowe czy niefinansowe. Rozporządzenie SFTR, umożliwiając europejskim organom nadzorczym dostęp do informacji dotyczących wykorzystywania transakcji SFT w finansowaniu papierów wartościowych, wpłynąć ma na usprawnienie narzędzi do monitorowania ryzyka, co z kolei powinno przyczynić się do większego bezpieczeństwa na rynkach finansowych.
KDPW oferuje usługę raportowania zgodnie z wymogami SFTR.

Marcus_Evans_SFTR.jpg