Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych Partnerem Głównym Forum Inwestycyjnego „Moje Pieniądze”

Nowe technologie na rynku kapitałowym były jednym z tematów poruszanych podczas Forum Inwestycyjnego „Parkietu” i „Rzeczpospolitej”, którego Głównym Partnerem był Krajowy Depozyt.

W panelu dyskusyjnym pt. „Innowacje i nowe technologie w służbie inwestycji” udział wziął m.in. Rafał Wawrzyniak - Dyrektor Działu eksploatacji systemów informatycznych KDPW. W dyskusji ponadto uczestniczyli: Paweł Florczak - Wicedyrektor Departamentu rynków regulowanych DM mBanku, Piotr Teleon - Prezes CDM Pekao, Michał Wojciechowski - Zastępca Dyrektora DM BOŚ.

KDPW przygotowuje się do uruchomienia usługi eVotingu, opartej na technologii blockchain. Ma ona pozwolić inwestorom m.in. na zdalne głosowanie na walnych zgromadzeniach. eVoting ma szansę zrewolucjonizować polski rynek i sprawić, że akcjonariusze zaczną bardziej aktywnie uczestniczyć w walnych zgromadzeniach spółek. Z badań prowadzonych przez Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych wynika, że zaledwie 4 proc. inwestorów bierze udział w walnych zgromadzeniach.

Forum Inwestycyjne to cykl bezpłatnych debat, wykładów i spotkań organizowany dla inwestorów, podczas których eksperci z instytucji finansowych, banków spółek giełdowych prezentują najnowsze trendy na rynku finansowym.