25. edycja Forum Bankowego

14 marca br. odbyło się Forum Bankowe – doroczna konferencja środowiska bankowego, poświęcona najważniejszym problemom i wyzwaniom stojącym przed bankami oraz powiązanymi z nimi instytucjami. Krajowy Depozyt po raz kolejny został partnerem Forum, jako jedna z kluczowych instytucji rynkowych, oferujących usługi dla sektora bankowego.

W tym roku konferencja została zorganizowana po raz 25. Również Krajowy Depozyt w tym roku obchodzi 25. rocznicę swojego powstania.

Tematem przewodnim tegorocznej edycji konferencji były wyzwania na nowe czasy. Dyskusje podzielone zostały na cztery części: dwie pierwsze dotyczyły kwestii o charakterze ekonomicznym, a pozostałe dwie - zagadnień technologicznych.

Wiceprezes KDPW Sławomir Panasiuk wziął udział w debacie „Cyberbezpieczeństwo - kluczowe ryzyko w dobie digitalizacji”. Obok Wiceprezesa KDPW w dyskusji udział wzięli także: Robert Kośla - Dyrektor Departamentu Cyberbezpieczeństwa Ministerstwa Cyfryzacji, Krzysztof Silicki – Dyrektor NASK-PIB, Katarzyna Majewska - Członek Zarządu Banku Handlowego w Warszawie SA, Piotr Kalbarczyk – Dyrektor PKO Banku Polskiego SA, Jacek Sygutowski - Associate Partner, Dział Technology & Risk Advisory w EY oraz Krzysztof Grabczak - Software Practice Leader w Oracle. Moderatorem panelu był Krzysztof Pietraszkiewicz – Prezes Związku Banków Polskich.

Paneliści rozmawiali o tym, czy polskie podmioty tworzące infrastrukturę krytyczną są gotowe na odparcie ataków ze strony cyberprzestępców, jak chronić tożsamość w sieci. Dyskusja skupiała się także na kwestiach dostosowania polskiego prawa w zakresie cyberbezpieczeństwa do regulacji europejskich.

Relację z panelu można przeczytać na stronie alebank.pl