Warszawa, 4 kwietnia 2019 r.

Obniżka opłat w Repozytorium Transakcji KDPW

Średnio o 60 procent obniżone zostały opłaty roczne dla nowych klientów Repozytorium Transakcji w KDPW, którzy przystąpią do KDPW_TR w okresie od 1 kwietnia do 31 grudnia 2019 roku. Obniżka obejmuje wszystkie typy uczestnictwa związane z raportowaniem oraz dostępem do danych.

Dla Generalnego Uczestnika Raportującego opłata roczna w promocyjnej stawce wynosi 15 tys. PLN i jest o 62 proc. niższa od opłaty regularnej (40 tys. PLN). W przypadku Zwykłego Uczestnika Raportującego obniżka sięga 60 proc. (4 tys. PLN stawki promocyjnej wobec 10 tys. PLN regularnej opłaty), a w przypadki Indywidualnego Uczestnika Raportującego promocyjna opłata jest o 61 proc. niższa od stawki regularnej (1,4 tys. PLN wobec 3,6 tys. PLN).

Nowe poziomy opłat mają na celu przyciągnięcie nowych klientów do usług oferowanych przez KDPW_TR, szczególnie w kontekście niepewności jaka dotyczy Brexitu. Aktualnie w Unii Europejskiej zarejestrowanych jest 9 repozytoriów transakcji, z czego cztery w Wielkiej Brytanii.

Opłaty za uczestnictwo w KDPW_TR – opłaty regularne i promocyjne

Aktualnie uczestnikami KDPW_TR są 254 podmioty z 9 państw (Włochy, Litwa, Łotwa, Wielka Brytania, Czechy, Estonia, Malta, Rumunia i Polska). Uczestnicy Repozytorium transakcji w KDPW łącznie raportują w imieniu ponad 25 tys. podmiotów. Od momentu uruchomienia tej usługi do KDPW zgłoszonych zostało ponad 1,38 mld raportów dotyczących instrumentów pochodnych.

Obowiązek raportowania informacji o zawieranych transakcjach na rynku kontraktów pochodnych do repozytorium transakcji wprowadziło unijne Rozporządzenie EMIR, które określiło ponadto standardy działania takich podmiotów, jak również proces ich rejestracji. Repozytorium prowadzone przez KDPW uzyskało rejestrację w ESMA (Europejski Urząd Nadzoru Giełd i Papierów Wartościowych) 7 listopada 2013 r. i było jednym z czterech pierwszych tego typu instytucji zarejestrowanych w Europie. Jest też jedynym repozytorium działającym w naszym regionie. Rejestracja KDPW_TR w ESMA umożliwia mu działanie na terenie całej Unii Europejskiej.