Trade & Transaction Reporting Central and Eastern Europe

Ponad 120 osób wzięło udział w organizowanej po raz pierwszy w Warszawie międzynarodowej konferencji Trade & Transaction Reporting Central and Eastern Europe. KDPW był głównym partnerem wydarzenia zorganizowanego przez brytyjską firmę Infoline, wyspecjalizowaną w organizacji konferencji o tematyce finansowej.

Ostatnie lata przyniosły wzrost znaczenia bezpieczeństwa, transparentności i standaryzacji usług w segmencie post-transakcyjnym oraz nowych regulacji w tym obszarze, na poziomie Unii Europejskiej. Szczególnie wzrosło znaczenie informacji o rynku i jego dynamice, które mogłyby wspierać instytucje nadzorcze w odpowiednio wczesnym reagowaniu na niepokojące sygnały. Efektem tego podejścia są wymogi dotyczące raportowania informacji.

Gości konferencji powitał prezes KDPW Maciej Trybuchowski, a wśród prelegentów znaleźli się m.in. Nikolay Arnaudov (European Securities and Markets Authority), Emma Kalliomaki (Association of National Numbering Agencies), czy Paul Janssens (SWIFT).

Michael Lukac, Dyrektor Biura relacji z Klientami w KDPW przedstawił prezentację dotyczącą regulacji SFTR. Z kolei Dyrektor działu Repozytorium Transakcji w KDPW, Sławomir Zając wziął udział w debacie pt. „MiFID II/MiFIR Reporting: Practical Lessons Learned”.

Grupa Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych jest jednym z kluczowych podmiotów infrastrukturalnych polskiego rynku finansowego. Poza usługami rozliczeniowymi, rozrachunkowymi, związanymi z rejestracją papierów wartościowych i ich obsługą, Grupa KDPW od lat rozwija także szereg rozwiązań dodatkowych, budując w jednym miejscu kompleksowy pakiet usług związanych z raportowaniem informacji. Od listopada 2012 r. KDPW jako repozytorium transakcji świadczy usługę w zakresie zgłaszania kontraktów pochodnych zgodnie z wymogami rozporządzenia EMIR. W 2013 r. KDPW rozpoczął nadawanie kodów LEI, a od styczniu 2018 r. KDPW pełni funkcję zatwierdzonego mechanizmu sprawozdawczego (Approved Reporting Mechanism, ARM).

Natomiast od kwietnia 2020 r. KDPW planuje rozszerzyć zakres usług o zgłaszanie transakcji finansowanych papierami wartościowymi zgodnie z zapisami rozporządzenia SFTR. Jest ono istotnym elementem działań UE na rzecz zwiększenia przejrzystości rynków transakcji finansowanych z użyciem papierów wartościowych, a tym samym sektora bankowego i szeroko pojętego systemu finansowego.

Komplementarny pakiet usług post-transakcyjnych i raportowych dostępnych w ramach jednej instytucji – Grupy KDPW – pozwala znacząco zredukować koszty związane z funkcjonowaniem na rynku finansowym.
Patronami konferencji byli: GLEIF, Izba Zarządzających Funduszami i Aktywami, Związek Banków Polskich oraz Asset Servicing Times i dziennik Rzeczpospolita.

Obligations and Next Steps for Regulated Firms under SFTR

Pozostałe prezentacje z konferencji będą dostępne na stronie https://finance.knect365.com/trade-and-transaction-reporting-warsaw/

IMG-20190918-WA0009.jpg

20190918_111806.jpg