KDPW z nagrodą Digital Champions za projekt eVoting na Platformie Blockchain dla Rynku Kapitałowego w Polsce

Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych został laureatem konkursu Digital Champions. Usługa eVoting, dzięki której możliwe jest przeprowadzenie zdalnego głosowania na walnych zgromadzeniach spółek publicznych stworzona jako pierwsze rozwiązanie na Platformie Blockchain, zwyciężyła w kategorii Cyfrowa Transformacja.

14 listopada br. podczas Gali towarzyszącej konferencji Digital Champions poznaliśmy laureatów tegorocznych nagród przyznawanych przez Polską Izbę Informatyki i Telekomunikacji. Nagrody przyznawane są w czterech kategoriach: Cyfrowy Ekosystem, Osobowość Cyfrowego Biznesu, Cyfrowy Produkt/Usługa oraz Cyfrowa Transformacja.

Kapituła przyznając nagrodę dla Krajowego Depozytu Papierów Wartościowych, doceniła transformacyjną rolę projektu dla działalności instytucji, będącego wyrazem świadomości nadciągających zmian związanych z cyfryzacją i automatyzacją procesów w sektorze finansowym.

Usługa eVoting jest rozwiązaniem dostępnym dla spółek publicznych na uruchomionej przez KDPW Platformie Blockchain dla Rynku Kapitałowego. eVoting digitalizuje proces obsługi walnych zgromadzeniach spółek, zapewniając głosowanie z wykorzystaniem środków komunikacji elektronicznej. Z aplikacją eVoting zintegrowana została inna aplikacja Krajowego Depozytu, służąca dotychczas do przekazywania spółkom wykazu osób uprawnionych do udziału w walnym zgromadzeniu. Integracja ułatwia spółkom korzystanie z usług Krajowego Depozytu z jednego punktu dostępowego.

Ideą konkursu Digital Champions jest wyróżnienie firm i osób realizujących z sukcesem ambitne, innowacyjne przedsięwzięcia biznesowe wykorzystujące możliwości cyfrowych technologii. Jego organizatorem jest Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji. Do grona jury konkursu, zapraszani są eksperci, przedstawiciele mediów branżowych oraz organizacji biznesowych, a także laureaci poprzednich edycji konkursu.

20191115_133955.jpg
20191115_133440.jpg