Trzykrotny wzrost liczby raportowanych transakcji w Repozytorium Transakcji EMIR

Repozytorium Transakcji EMIR (RT EMIR), prowadzone przez KDPW, odnotowało znaczący wzrost liczby przyjmowanych raportów w 2020 r., który wynikał zarówno z pozyskania nowych, zagranicznych klientów, jak i większych obrotów na rynku derywatów w wielu krajach Europy, w tym także w Polsce.

O 25% wzrosła liczby raportów przekazanych do RT EMIR w IV kwartale 2020 roku w stosunku do III kwartału ubiegłego roku. W całym 2020 roku odnotowano blisko trzykrotny wzrost liczby raportowanych transakcji w stosunku do roku 2019: ich liczba wzrosła z 56 mln do 167 mln.

W II półroczu 2020 roku Repozytorium Transakcji EMIR nawiązało współpracę z 3 tzw. agregatorami danych dotychczas korzystającymi z kończących działalność repozytoriów CME ETR oraz NEX Abide (oba te repozytoria zakończyły działalność). W wyniku tej współpracy do RT EMIR w KDPW raportowane są informacje o transakcjach na instrumentach pochodnych w imieniu ponad 200 nowych kontrahentów finansowych i niefinansowych, pochodzących m.in. z Cypru, Czech, Niemiec, Hiszpanii, Słowacji, Francji, Austrii, Chorwacji, Luksemburga i Holandii.

Usługa Repozytorium Transakcji EMIR to odpowiedź KDPW na unijne rozporządzenie EMIR. Wprowadziło ono m.in. obowiązek raportowania wszystkich kontraktów pochodnych do repozytoriów transakcji; określa także zasady ich funkcjonowania. KDPW oferuje tę usługę od lutego 2014 roku. Prowadzenie takiej działalności wymaga jej rejestracji w ESMA – Europejskim Urzędzie Nadzoru Giełd i Papierów Wartościowych, którą KDPW uzyskał w 2013 roku.

W maju 2020 r. ESMA rozszerzyła rejestrację repozytorium transakcji KDPW o raportowanie transakcji zgodnie z wymogami rozporządzenia SFTR. Przewiduje ono obowiązek zgłaszania do autoryzowanych repozytoriów transakcji szczegółowych informacji o transakcjach SFT, czyli transakcji z użyciem papierów wartościowych. W lipcu 2020 r. KDPW uruchomił usługę Repozytorium Transakcji SFTR.

Każdy podmiot zobowiązany do raportowania – zarówno w związku z rozporządzeniem EMIR, jak i SFTR – musi posiadać kod LEI, po którym identyfikowany jest globalnie na rynku finansowym. KDPW oferuje również usługę nadawania kodów LEI. W grudniu 2020 r. w aplikacji LEI zaimplementowano automatyczne uzupełnianie podstawowych danych podmiotów prawnych na podstawie zapisów znajdujących się w bazach GUS. Dzięki temu klienci znacznie łatwiej i szybciej mogą aplikować o nadanie kodów LEI.