KDPW Finansową Marką Roku 2021

Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych został wyróżniony tytułem Finansowej Marki Roku 2021 w kategorii rynek kapitałowy, przyzwanym przez Gazetę Finansową. Nagrodę przyznano za wdrażanie innowacyjnych usług i rozwiązań technologicznych, wspierających rozwój polskiego rynku kapitałowego.

90 proc. usług świadczonych przez Grupę KDPW realizowanych jest za pomocą systemów informatycznych. W ostatnich latach wprowadzono szereg rozwiązań opartych na rozwiązaniach technologicznych jak np.: usługę eVoting, która daje możliwość zdalnego, elektronicznego udziału i głosowania na walnych zgromadzeniach, system służący do rejestracji obligacji, listów zastawnych i certyfikatów inwestycyjnych, aplikację do przekazywania spółce informacji o jej akcjonariuszach, automatyzację procesu nadawania kodów ISIN, FISN i CFI, czy usługę eVoting-board, która pozwala na przeprowadzenie głosowań na zdalnych posiedzeniach rad nadzorczych i zarządów.

Usługi oferowane przez Grupę KDPW oparte są o rozwiązania technologiczne opracowane w większości  przez ekspertów - specjalistów IT pracujących w Krajowym Depozycie. Pozwala to nie tylko na dostosowanie rozwiązań do wymagań klientów operujących na polskim rynku, ale także uniezależnia od globalnych dostawców i wysokich kosztów związanych z licencjami.

Tytuł Finansowej Marki Roku Gazeta Finansowa przyznała po raz dwunasty. W ramach projektu redakcja wyróżnia podmioty, które w danym roku wykazały się stabilną pozycją rynkową, wzorowym wizerunkiem w świecie finansów oraz posiadają atrakcyjną ofertę dla uczestników rynku.

Poza KDPW w tym roku tytuł Finansowej Marki Roku 2021 otrzymali: DM BOŚ w kategorii dom maklerski, Santander Consumer Multirent w kategorii leasing, Intrum w kategorii windykacja, Uniqua w kategorii ubezpieczenia, Bibby Financial Services w kategorii faktoring, Pekao S.A. w kategorii bank, eservice w kategorii płatności oraz Ipopema w kategorii TFI.

KDPW_Finansowa_Marka_Roku.png