KDPW obniża opłaty za rozrachunek

W okresie od 1 czerwca do 31 grudnia 2021 r. z 4 do 2 zł obniżona zostanie stawka opłaty za przeprowadzenie „innego rozrachunku obejmującego świadczenie pieniężne i niepieniężne” (punkt 4.3. w części „Opłaty pobierane od uczestników bezpośrednich” w Tabeli Opłat KDPW), w zakresie transakcji IPO zawieranych przy wykorzystaniu systemu informatycznego Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A.

Stosowną uchwałę w tej sprawie podjęła Rada Nadzorcza KDPW w dniu 27 maja br.
Uchwała Rady Nadzorczej KDPW S.A. nr 38/925/21 z dnia 27 maja 2021 r.

W kwietniu br. Rada KDPW zdecydowała także o obniżeniu opłaty za udostępnienie spółkom informacji o osobach uprawnionych do uczestnictwa w walnym zgromadzeniu. Kwota za tę usługę obniżona została o tysiąc złotych: z 2.500 zł do 1.500 zł. Obniżka obowiązuje w okresie od 1 kwietnia do 30 września 2021 r., czyli w czasie, w którym organizowanych jest najwięcej walnych zgromadzeń.

Tylko w samym 2020 roku KDPW dokonał 32 czasowych obniżek opłat, aby wesprzeć różne grupy uczestników rynku kapitałowego.

Grupa KDPW od lat realizuje strategię polegającą na zwiększaniu skali działalności i dywersyfikacji przychodów. Dzięki temu systematycznie obniża opłaty pobierane od swoich uczestników, a także wprowadza czasowe obniżki opłat w celu pobudzenia wybranych segmentów rynku.