03.09.2020
Nowe rozwiązania ułatwiające komunikację spółek z akcjonariuszami.

3 września 2020 r. Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych wprowadził nowe rozwiązania ułatwiające komunikację spółek giełdowych ze swoimi akcjonariuszami. Wynikają one z dostosowania  do wymogów rozporządzenia wykonawczego do dyrektywy SRD II.

13.07.2020
KDPW uruchomił usługę repozytorium transakcji SFTR.
KDPW udostępnił klientom usługę repozytorium transakcji finansowanych z użyciem papierów wartościowych (repozytorium transakcji SFTR). Nowe obowiązki raportowe wynikają z Rozporządzenia PE i Rady (UE) 2015/2365 z dnia 25 listopada 2015r. w sprawie przejrzystości transakcji finansowanych z użyciem papierów wartościowych, z ang. Securities Financing Transaction Regulation (SFTR). Przewiduje ono obowiązek zgłaszania do autoryzowanych repozytoriów transakcji szczegółowych informacji o transakcjach SFT (czyli transakcji z użyciem papierów wartościowych) zawieranych przez wszystkich uczestników rynku, niezależnie od tego, czy są to podmioty finansowe, czy niefinansowe.

01.07.2020
​Ubezpieczenie od finansowych następstw ryzyka operacyjnego .

Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A. przedłużył z firmą Colonnade Insurance S.A. umowę ubezpieczenia na sumę gwarancyjną w wysokości 100 mln złotych. Umowa będzie obowiązywać do dnia 30 czerwca 2021 roku. Umowa przewiduje ubezpieczenie zarówno KDPW S.A. jak i KDPW_CCP S.A. w zakresie ryzyka operacyjnego związanego z działalnością obydwu firm.